Aurel Dumitrașcu

Reading a book

Aurel Dumitrașcu,

la 65 de ani

un editorial de Adrian Alui Gheorghe

Aurel Dumitrașcu ar fi împlinit 65 de ani în această toamnă. S-au adunat, tot în această toamnă, 30 de ani de la plecare. Cum ar fi evoluat Aurel Dumitrașcu pe lumea asta, în această perioadă? E greu de spus. Îi plăceau femeile, așa că îmi imaginez că s-ar fi însurat de câteva ori; sau că nu s-ar fi însurat niciodată, din același motiv. Ar fi avut copii? Îi plăceau, dar nu părea să fie din categoria celor care s-ar fi dat în vânt să îi crească. Ar fi făcut politică, că era plin de idei și de atitudine, dar una care i-ar fi enervat pe toți ceilalți din lumea noastră politică, care s-ar fi coalizat împotriva lui. Ar fi scris niște texte, niște pamflete de fapt, care i-ar fi făcut invidioși pe toți pamfletarii din presa noastră. Ar fi plecat din țară, dar nu ar fi găsit nicăieri o altă țară mai convenabilă. Din acest motiv s-ar fi întors în România, ca să aibă motiv să se enerveze pe lumea noastră tot mai incoerentă și mai ticăloasă. S-ar fi stabilit o vreme la București, de unde sar fi întors dezgustat de deprinderile lumii de acolo în lumea lui de la Borca; unde nu ar fi rezistat mult, lumea satului l-ar fi strâns în chingile automulțumirii. Și ar fi plecat și de acolo. Unde? Poate la Piatra Neamț. Sau la Iași? Sau la Cluj?

Ar fi plănuit să facă un doctorat pe o temă fantasmagorică, plecând de la o expresie din textele lui Luca Pițu. Dar nu ar fi găsit profesorul care să îi accepte tema, probabil. Ar fi scris poezie, cu aceeași furie și aceeași dragoste de poezie cu care s-a născut. Apoi ar fi scris niște eseuri împotriva poeziei, demonstrându-i inconsistența, fragilitatea. Ar fi luat premiile mari din literatura română, despre care ar fi vorbit cu dispreț în jurnal. Ar fi scris mai departe jurnal, în fapt o istorie personală care s-ar fi întâlnit doar pe ici, colo cu istoria oficială. Istoria oficială l-ar fi enervat, oricum. Ar fi denunțat istoria oficială la toate instanțele divine. Ar fi fost credincios probabil, dar nu unul practicant; l-ar fi căutat pe Dumnezeu cu fervoarea cu care ar fi încercat să demonstreze că poezia este esență de divinitate. Ar fi scris câteva cărți de povestiri și câteva romane, care s-ar fi topit în marea de indiferență din lumea noastră necititoare. Ar fi suferit pentru asta, ar fi recunoscut mai apoi că s-a născut într-o epocă greșită. Sau într-o lume greșită? Dar ar fi iubit-o așa, reconsiderînd-o, convins că numai prin iubire mai poți schimba ceva.

Ar fi fost prieten cu scriitorii neliniștiți, care se chinuie să își schimbe soarta în destin. De fapt, ar fi avut puțini prieteni, pentru că nu mulți ar fi rezistat excesului de principialitate cu care i-ar fi evaluat. Habar nu am cum ar fi evoluat amiciția/ frăția noastră. Cred că neam fi certat de câteva ori, pînă la retragerea ambasadelor, dar ne-am fi căutat mai apoi, cu febrilitate, să ne explicăm de ce ne-am certat. Eram așa de neasemănători în comportament, că păream, paradoxal, complementari; dar aveam cîteva lucruri de ne-negociat cu nimeni, între ele principialitatea și datele caracterului! Plus că valoarea în literatură/ cultură, am susținut amîndoi, nu se tratează niciodată cu amabilități. Nu ar fi avut episoade bahice de povestit, pentru că se îmbăta mai mult cu virtute. Și cu alcoolul pur, extrem de volatil, al frumuseții femeilor.

Nu ar fi avut bani, pentru că nu știa să îi adune. Spectator și trăitor în lumea noastră, în care s-au relativizat pînă la confuzie valorile și principiile, în aceștia 30 de ani care au trecut de la plecare, cred că ar mai fi murit de câteva ori. De silă.

Despre noi

Revista CONTA este un trimestrial de cultură & arte & atitudine care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România din anul 2010. Redacţia este formată din scriitori membri ai USR, personalităţi ale vieţii culturale din România. Deşi apare la Neamţ, sub auspiciile Asociaţiei Culturale Conta, revista îşi propune să promoveze valori culturale din întreaga ţară, să fie o rampă de lansare pentru valorile culturale din zonă.

Recent Posts